Tillikyyttö

Tuoreesta tillistä tulee mieleen kesä ja kipaisu kasvimaalle. Kaupan ruukkutillit ovat kuitenkin ympärivuotisesti saatavilla, jos ei vuodenaika satu täsmäämään ja pakkasvarasto uupuu. Kuivattukin tilli käy mausteeksi, mutta mielestäni tuore tai pakastettu antaa raikkaamman maun.


n. 1 kg kyytön lihaa (rintaa, lapaa, etuselkää  tai niskaa, ulko-/kulmapaistikin käy, mutta antaa liemeen vähemmän makua)
Tekstissä suosittelin tillikyyttöä keitettyjen perunoiden kaveriksi.
Tähän on kumminkin muusattu seuraksi Blue Congo -perunoita.
Siitä korean violetti väri.
vettä niin, että liha peittyy
suolaa maun mukaan
2 isohkoa porkkanaa kuorittuna
2 sipulia kuorittuna ja halkaistuna
10 - 20 valkopippuria
2 laakerin lehteä

vj. 1 dl vehnäjauhoja
1 - 2 dl maitoa (kermaa, jos siltä tuntuu)
1 keltuainen
1 (-2) rkl etikkaa
(tilkka hunajaa)
suolaa, jos vielä tarvitsee
reilusti silputtua tilliä

Laita liha sopivan kokoiseen kattilaan viileään veteen niin, että se peittyy. Laita kiehumaan. Kuori vaahtoa pois, kun sitä alkaa muodostua. Lisää suola, mausteet ja kasvikset, kun vaahtoa ei enää kerry. Jos olet epävarma suolan määrän suhteen, käytä sitä varovammin tässä kohtaa ja lisää tarvittaessa, kun myöhemmin tarkistat valmiin höystön makua. Lihaa kannattaa keittää ainakin pari tuntia, niskaa ehkä vähän kauemminkin, jos sitä käyttää.

Nosta liha pois liemestä ja siivilöi liemi. Ota porkkanat talteen. Paloittele liha ja porkkanat. Pese kattila ja kaada reilu puolen litraa siivilöityä lientä sinne. Vispaa vehnäjauhot hiukan jäähtyneellä liemellä jatkettuun maitoon. Jauhot paakkuuntuvat, jos neste on liian lämmintä. Sekoita vielä keltuainen hyvin tähän jauhosuurukseen. Kuumenna kattilassa odottava liemi, ja kaada suurus joukkoon pikkuhiljaa samalla hyvin sekoittaen. Sekoittele, kunnes soosi sakenee. Lisää lihan palat, porkkanan palat, etikka ja hunaja, jos sitä käytät. Etikan sijasta voi käyttää myös sitruunamehua. Maista. Lisää suolaa/etikkaa/hunajaa/jäljellä olevaa lientä, jos tuntuu tarpeelliselta. Lisää silputtu tilli aivan viimeiseksi. Sopii erityisen hyvin keitettyjen perunoiden kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti