Suomi-pasha

Pasha-annos viriteltynä valumaan aamupäivällä. Tie vie
ensin jääkaappiin odottelemaan. Illalla massan keskelle
syntynyt monttu täytetään varastoon jätetyllä pashaseoksella
ja  valuminen jatkuu seuraavaan päivään.
Suomi-pashan raaka-aineita ei tarvitse kysellä siirtomaatavarakauppiaalta. Pashaa oikeaoppisempi nimitys voisi olla pashasta vaikutteita saanut jälkiruoka. Valmistustapa ja ainesuhteet eivät ole ihan sitä mitä ne ovat Itä-Suomessa olleet paaston aikana säästyneitä kermoja ja kananmunia käytettäessä.
Annos on aika iso, joten pienessä ruokakunnassa kannattaa harrastaa jakolaskua tai käskeä pääsiäsivieraita.

100 g voita
750 g rahkaa (kolmanneksen voi korvata esim. kreikkalaisella jogurtilla)
120 g smetanaa
2 kananmunaa
2,5 rkl laimentamatonta tyrnimehua
1,5 dl sokeria (maista ja lisää, jos pidät makeammasta)
3 rkl paahdettuja hampunsiemeniä
3 rkl kuivattuja puolukoita
Syöntivalmiina reilun vuorokauden valumisen jäljiltä. 
Ulkonäköä on piristelty puolukoilla. Pöytäliinaa ei ole mankeloitu
erikseen kuvausta varten.
1,5 dl kuivattuja karpaloita
2 dl kermaa vatkattuna


Paahda hampun siemeniä kuivalla pannulla muutama minuutti ja jätä jäähtymään. Pehmitä voi esim. mikroaaltouunissa. Sekoita joukkoon rahka, smetana ja kananmunat. Lisää myös sokeri, mehu ja sattumat (paahdetut hampunsiemenet + kuivatut marjat).

Kastele lävikkö/siivilä/pashamuotti/-muotteja/juustomuotti ja vuoraa se/ne kylmässä vedessä kastellulla, kuivemmaksi väännetyllä sideharsolla. Aseta vuorattu muotti sellaisen astian päälle, että irtoava hera pääsee valumaan pois.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele rahkaseokseen. Kauho pasha-seos muottiin/muotteihin ja siirrä pasha alustoineen kylmään valumaan. Jätä pieni osa massasta esim. pakasterasiaan odottelemaan jääkaappiin, jos käytät perinteistä pashamuottia. Kartiomaisessa, kärjestä auki olevassa muotissa  pashan keskelle muodostuu yleensä kuoppa, kun heraa on valunut riittävästi pois. Kaada odottamaan jätetty seos tähän kuoppaan esim. puolen vuorokauden kuluttua ja anna valua edelleen. Pasha ehtii yleensä valua aika hyvin seuraavaan päivään mennessä. Kumoa se tarjolle sopivaan astiaan ja koristele esim. marjoilla tai hillolla.

Käytä enemmän voita, jos haluat tuhdimpaa pashaa. Myös kerman/rahkan/smetanan suhteita voi muutella ja jättää smetanan vaikka poiskin, jos se ei satu jääkaapin valikoimiin kuulumaan sillä hetkellä. Lopputulos on valumisen jälkeen kuitenkin ilmeistä pashaa. Marjoina voi käyttää myös kuivattuja mustikoita, jos ne maistuvat. Lopputulos ei ole aivan yhtä kalpea, sillä mustikoista irtoaa myös väriä.

1 kommentti:

  1. Satakuntalainen ymmärtää, mitä tarkoitetaan, kun vieraita käsketään, muualla kutsutaan.

    Pappa

    VastaaPoista