Papupullat

3 dl härkäpapuja
Härkäpapufalafel
Papupullien ulkonäkö on kameran ja näyttöruudun vääristämänä hiukan lihapullamainen.
iso sipuli
3 valkosipulin kynttä
1 tl soodaa

2 tl jauhettua paprikaa
1 tl jauhettua sinapinsiementä (Dijon-sinappi toiminee myös)
rouhittua mustapippuria
ripaus cayenne-pippuria
hyvin hienoksi silputtua persiljaa
1 - 2 tl kuminaa
suolaa
3/4 dl tattarijauhoja
piimää/vettä+viinietikkaa/vettä (n. 3/4 dl)

Liota papuja 1/2 - 1 vrk. Kaada liotusvesi pois ja jätä pimeään (=kannen alle) vielä puoleksi vuorokaudeksi itämään. Idätys on tässä ohjeessa erityisesti tarpeen, koska se nopeuttaa kypsymistä. Kypsennysaika öljyssä on melko lyhyt, jotta pinnasta ei tulisi ylikypsä. Vuorokauden liotus vähentää nesteenlisäystarvetta puoli vuorokautta lionneisiin verrattuna, pavut tuntuvat imevän nestettä vielä puolen vuorokauden jälkeenkin.

Pilko sipulit muutamaan lohkoon. Jauha pavut, sipuli ja valkosipuli lihamyllyllä pariin kertaan. Hienonnus onnistuu myös yleiskoneen leikkuuterällä. Tupalassa suositaan lihamyllyä, koska vapaaehtoisia Sampo 8 veivaajia on yleensä jonoksi asti.

Sekoita jauhot ja mausteet papu-sipulimassaan. Ohjeen kuminamäärän vasenlaita edustaa isännän ja oikea emännän makua. Talossa on vielä jemmassa itse puitua kuminaa muutaman vuoden takaa (vielä on makuakin jäljellä) ja isäntä lienee saanut riittävän annostuksen jo pellolla tai viimeistään kuivurilla.

Lisää nestettä sen verran, että massa on hyvin muotoiltavaa. Piimän tai etikan happamuus vähentää soodan makua valmiista papupalloista. Teoriassa happo kuitenkin hiukan hidastaa kypsymistä. Aivan tuoreesta papupullasta sooda ei juuri maistu läpi, mutta jäähtyneestä se erottuu enemmän. Kypsyysasteessa ei kerran toistetussa kokeessa ollut havaittavaa eroa.

Pyörittele kostutetuin käsin pienehköjä palloja. Annoksesta kertyy n. 50 kappaletta.

Kuumenna riittävä määrä öljyä. Laske pullia varovasti kuumaan öljyyn muutama kerrallaan. Kerta-annos riippuu kattilan koosta ja öljyn määrästä. Älä polta sormia.

Tällä kertaa papupullien tekoon inspiroi vapusta jäänyt öljykattilallinen. Munkit ja rosetit ei mitään, mutta viimeksi paistetuista tippaleivistä peräisin ollut vaniljasokerin tuoksu hieman arvelutti. Lopulta vaniljavivahteisia pullia ei ollut kuin muutama.

Pulla painuu aluksi keittoastia pohjalle ja nousee sieltä pintaan, kun sooda on saanut riittävän määrän kuplia pullan sisään. Anna pullien kiehua ainakin viisi minuuttia. Öljyn lämpötilan ei siis tarvitse olla kovin korkea. Nosta valmiita pullat reikäkauhalla mielellään lämpimään astiaan odottamaan tarjoilua.

Tähän soosiin tuli sattumia aika runsaasti eli on aika tönkköä. Sattumat oli pilkottu mutta öljypullo sattui tyhjenemään ennen kuin majoneesia oli kertynyt silpulle väljempi määrä.
Eteläeurooppalaiset kokkaavat tällä tekniikalla falafelejä kik-herneistä. Huljalan Tupalassa emännän kik-hernealan saavutukset jäivät edellisvuonna soijanviljelyn varjoon eli täysin raportoimatta. Kik-hernettä on ollut kasvimaakokeilussa parina vuonna alun toista tusinaa siementä kumpanakin. Keväällä 2014 iti noin neljä siementä ja 2015 ei yhtään. Siemenet olivat ensimmäisenä vuonna itämässä kasvihuoneessa, mutta toukokuu oli kylmä. Seuraavana vuonna kenno rahdattiin sisälle asumatta olleeseen lämmittämättömään huoneeseen ja lämpöä vaativan kasvin itämistulos oli siis vielä heikompi. Asutumpiin ja lämpimämpiin huoneisiin niitä ei tuotu, koska riski Homo sapiens -lajin kasvintuhoojista oli ilmeinen. Kasvi olisi saattanut selvitä hengissäkin - lattia ei ilman multaa. Härkäpapuja hyödyntävä falafel-resepti oli siis tähän taloon paljon aitoja etelänmaalaisia versioita käyttökelpoisempi.

Pullien kaveriksi sopii kirpeä kastike. Lisää majoneesiin pieneksi pilkottua sipulia, suolakurkkua, paprikaa ja ruohosipulia. Mausta mustapippurilla ja tomaattipyreellä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti