Kyyttöpullat

n. 1 kg kyytön jauhelihaa
1 dl kermaa
vj. 1 dl lihalientä (tai vettä)
n. 1 dl kaurajauhoa tai -hiutaleita
0,5 - 1 dl korppujauhoja
1 kananmuna
(ripaus chiliä)
rouhittua mustapippuria
jauhettua valkopippuria
hiukan maustepippuria
cayenne-pippuria
lipstikkaa
suolaa
2 (pientä) sipulia
(pieni tilkka soijakastiketta)
pikku tilkka öljyä

Kaada kerma ja liemi kaurajauhon/-hiutaleitten päälle, jotta ne ehtivät turpoamaan. Korppujauhot voi lisätä myöhemmin. Valmiskorppujauhot ovat sen verran "hötöä", että ne imevät nesteen saman tien. Lihaliemen voi tehdä kuutiosta, jos ei harrasta liemien keittelyä. Valitse mieluummin lihaliemikuutio, jossa ei ole natriumglutamaattia (E621), niin kyytön liha pääsee maistumaan ihan itse.  Pullista saa gluteenittomia, kun käyttää gluteenitonta korppujauhoa ja puhdaskauraa eikä laita soijakastiketilkkaa. 

Kaurahiutaleita käytettäessä ulkonäkö ei ole yhtä tasainen kuin -jauholla tehdessä. Pienen hiutalemäärän hienontaminen onnistuu sauvasekoittimella. Pitkään säilytettäessä kaurajauhon maku ei pysy hyvänä. Jos kaurajauhoille ei ole muuten käyttöä, voi olla järkevää jauhaa tarvittava määrä hiutaleista, jauhopussin ostamisen sijaan, mikäli haluaa "tasaisia" pullia. 

Lisää jauho-nesteseokseen myös mausteet. 

Silppua sipulit oikein pieneksi ja kypsennä niitä mikroaaltouunissa pari kolme minuuttia. Lisää kerma-kaura seokseen korppujauhot, kananmuna ja hiukan jäähtynyt sipulisilppu. 

Lisää jauheliha ja vaivaa tasaiseksi. Laita ensin vain pieni määrä lihaa, jotta saat jauhoseoksen helpommin tasaisesti sekoamaan. Taikina saa olla aika kiinteän oloista. Ripottele päälle lisää korppujauhoa ja vaivaa, jos tuntuu, että pyöritetty lihapulla lysähtäisi. Pullan on oltava kiinteä, jotta se pyörii paistinpannulla. Tässä vaiheessa voit paistaa taikinasta koepalan ja arvioida maustemäärien sopivuutta. HUOM! Lihapullia voi tehdä myös burger-/makkarajauhelihasta. Jätä silloin kerma pois, koska liha on rasvaisempaa.

Pyörittele mieleisen kokoisia lihapullia. Kuumenna paistinpannulla voi-öljy-seosta. Kun pannu on kuumennut nostele lihapullia pannulle samalla pannua pyörittäen niin, että pullat pyörivät pannulla ruskistuen joka puolelta. Siirrä ruskistuneet pullat voideltuun vuokaan ja ruskista seuraava erä. Peitä vuoka foliolla, kun se on täynnä tai koko erä ruskistettu ja paista pullia vielä uunissa 175 asteessa n. 20 minuuttia. Oikein pienet pullat ehtivät kypsyä jo ruskistumisen aikana.

Videon äänimaailma kertoo kuvausassistenttien työnilosta ja varustuksesta (tonttulakki). Lisäksi selväksi tullee pääkuvaajattaren käsitys aiheeseen sopivasta - tai ainakin sopimattomasta - äänimaailmasta. Pullanpyöritystekniikka toivottavasti selviää kuvista.

Jos pullat valmistaa etukäteen, ne on kätevä lämmittää höyryssä, joko höyrykattilassa tai tavallisessa kattilassa höyryritilän päällä. Joskus on juhlissa isomman määrän kuumentamiseen tullut käytettyä mehumaijaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti