Kyyttöpasteijat


Kuoritaikina:
25 g hiivaa
0,5 l maitoa
6,5 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
4,5 dl grahamjauhoja/täysjyväspelttijauhoja
50 g pehmeää voita/0,5 dl öljyä, (esim. Neito rypsiöljy)/sekoitus näistä
reilu 1 rkl sokeria
suolaa 1 tl tai maun mukaan
voiteluun vispattua kananmunaa

täyte:
n. 500 g kyytön jauhelihaa
1 pienehkö sipuli silputtuna
0,5 dl kokonaisia ohraryynejä
0,5 dl spelttihelmiä
valkopippuria
mustapippuria
maustepippuria
lipstikkaa
suolaa 1 tl tai maun mukaan
kananmuna

Täyte:  Keitä ryynit lipstikalla ja suolalla maustetussa vedessä, n. 35 minuuttia tai pitempään, jos haluat pehmeämpiä. Paista jauheliha yhdessä sipulisilpun kanssa useammassa erässä ja lisää rouhittuja pippureita paiston loppupuolella. Jätä joku pippurilaji pois jos maku ei miellytä. Sekoita sipuli-jauhelihaseos valutettuihin ryyneihin. Sekoita raaka kananmuna seokseen ennen kuin ryhdyt täyttämään pasteijoita.

Taikina: Liota hiiva maitoon ja lisää loput ainekset. Sekoita tasaiseksi, mutta älä erityisemmin vaivaa. Näin kuoresta tulee mureampi. Nostata n. 20 minuuttia ja siirrä taikina viileään, esim. jääkaappiin vielä puoleksi tunniksi.  Tämän jälkeen ryhdy kaulimaan. Jaa taikina 10-25 osaan, riippuen toivotusta pasteijakoosta. Kymmenesosat tuottavat XL-koon. Kauli palat soikioiksi ja lusikoi täytettä soikion toiselle puolelle. Kostuta reunat vedellä tai vispatulla kananmunalla ja taita tyhjä puoli täytteen päälle. Painele esim. haarukalla reunat hyvin yhteen. Nostata valmiita pasteijoita pellillä 20 minuuttia tai vähän enemmänkin, jos on viileää. Voitele ennen uuniin laittoa vispatulla kananmunalla ja paista 225 asteessa n. 15 minuuttia. Paistoaika riippuu pasteijoiden koosta.

Täytettä jää todennäköisesti leipurin ja avustavan henkilökunnan välipalaksikin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti