Kyyttöpata

n. 1 kg kyyttöä, esim. etuselkää, rintaa, lapaa isohkoiksi paloiksi leikattuna
(1 - 2 rkl jauhoja)
tilkka öljyä
sipuleita karkeana silppuna
porkkanoita pätkittynä
selleriä paloina
valkosipulin kynsiä paloiteltuna
suppilovahveroita, tuoreita, pakastettuja tai kuivattuja, mikäli pidät sienistä
mustapippuria, kokonaisia tai rouhetta
2 rkl soijakastiketta
tomaattipyreetä maun mukaan
2 laakerinlehteä
timjamia (tässä talossa runsaasti, mutta jätä pois, jos et pidä)
nesteeksi punaviiniä/lihalientä/vettä
suolaa 2 tl tai maun mukaan, tarve riippuu mm. juuresten, sienten ja soijakastikkeen määrästä

Kasvisten määrä maun ja muun tarjottavan mukaan. Kaikki määrät ovat reseptin mukaisia, jos ne syöjän mielestä ovat sopivia.

Ruskista lihan palat sipulin kera öljyssä, mielellään useammassa erässä. (Ripottele hiukan jauhoja päälle aina ruskistuksen loppuvaiheessa.) Siirrä ne uuniin sopivaan kannelliseen teräskattilaan tai valurautapataan. Paista juurespaloja ja sipuleita hetki pannulla ja siirrä nekin kattilaan.  Lisää loput aineet. Liemen ei tarvitse peittää aineksia täysin. Sekoita ja kuumenna hellalla niin, että ainekset kuumenevat ja pata kiehahtaa. Siirrä sitten 110-asteiseen uuniin yöksi. Seuraavan päivän lounas on lähes valmis. Toinen vaihtoehto on antaa padan hautua hellalla pienellä lämmöllä muutamia tunteja. Liha on periaatteessa kypsä jo aikaisemmin, mutta maku paranee, kun padalla on aikaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti