Kauraiset hamppusämpylät

Tämän kokoisia sämpylöitä taikina-annoksesta tuli
neljä pellillistä - vajaa 50 kappaletta.
1 litra vettä
5 dl kaurahiutaleita
3 dl hampunsiemeniä
50 g (1 pala) hiivaa
1,6 - 2 l hiivaleipäjauhoja
suolaa maun mukaa (1 - 2 tl)

Kaada kaurahiutaleet astiaan, jossa aiot taikinan valmistaa. Kaada reilu puolet vedestä päälle ja jätä hetkeksi (20 minuuttia ainakin) turpoamaan. Hiutaleitten voi halutessaan antaa liota vaikka yön yli. Hiutaleitten etukäteen turvottaminen  kannattaa, koska kuituinen kaura imee itseensä ympäröivää nestettä jokatapauksessa. Taikinaan menee enemmän jauhoja, jos turpoamiselle ei ole annettu yhtään aikaa. Silloin leivästä tulee kuivempi, koska hiutaleet imevät kosteuden sitten valmiista leivästä.

Paahda hiutaleitten turvotessa hampunsiemenet - kuumalla pannulla ilman rasvaa niin, että ne alkavat hiukan tuoksua. Paahtaminen ei ole välttämätöntä, mutta se antaa makua leipään. Kaada paahdetut siemenet kapeahkoon astiaan ja lisää loppu vesi päälle. Surraa vesi-hamppu seos pöperömäiseksi sauvasekoittimella ja lisää seos turvonneiden kaurahiutaleiden joukkoon. Lisää myös hiiva ja sekoita niin, että hiiva liukenee tasaisesti joukkoon. Ryhdy tämän jälkeen lisäämään jauhoja. Määrä riippuu jauhojen ominaisuuksista sekä siitä, kuinka tahmeaksi taikinan haluat jättää. Lisää suola loppuvaiheessa ja jatka vaivaamista, kunnes taikina tuntuu sopivalta leivottavaksi. Jätä taikina peitettynä nousemaan ja anna kohota noin kaksinkertaiseksi.

Vaivaa kohonneesta taikinasta leivinlaudalla ilmat pois ja leivo haluamasi muotoisiksi ja kokoisiksi sämpylöiksi (tai isommiksi leiviksi). Anna kohota pellillä peitettynä ja paista n. 225 - 235 -asteisessa uunissa kypsäksi. Aika riippuu sämpylöiden koosta, mutta 12 - 15 minuuttia on aika sopiva. Kypsästä leivästä kuuluu hiukan kumiseva ääni, kun sitä koputtaa pohjasta. Isommat leivät tarvitsevat aikaa enemmän. Leivän pintaväri on kypsänäkin melko hailakka. Vaihda osa nesteestä maitoon tai piimään, jos haluat leivän pintaan lämpimämmän värisävyn.

Tästä annoksesta tulee noin neljä pellillistä. Käytä reseptissä tarpeesi mukaisia kertoimia. Hiivaleipäjauhot voi vaihtaa puolikarkeisiin vehnäjauhoihin, jos haluaa hiukan vaalempaa leipää. Rouhittu hamppu pitää leivän sisuksen kuitenkin aika tummansävyisenä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti