Härkäpapulisäke

2,5 - 3 dl kuivia härkäpapuja, vettä (suolaa keitinveteen)

Vihreä vaihtoehto
1 - 1,5 dl mieleistä ruokaöljyä
1 - 2 ruukkua basilikaa
1 - 2 valkosipulin kynttä
mustapippuria
loraus tummaa balsamiviinietikkaa, voi jättää pois, jos ei tykkää
suolaa maun mukaan

Huuhdo ja valuta basilikan lehdet. Sekoita kaikki aineet sauvasekoittimella tasaiseksi vihreäksi kastikkeeksi. Hiukan valutetut basilikan lehdet voi ennen sekoitusta "nuuduttaa" mikroaaltouunissa: laita lehdet sopivassa kulhossa mikroon ja käytä lyhyitä aikoja kerrallaan. Lehtiä kuumennetaan vain sen verran, että ne menettävät ryhtinsä ja tuoksuvat. Liian pitkä yhtäjaksoinen kuumennus  kärvennyttää ohuen lehden.

Punainen vaihtoehto
3/4 dl tomaattipyreetä
3 - 4 aurinkokuivattua tomaattia
1 - 1,5 dl mieleistä öljyä
mustapippuria
mieleistä viinietikkaa
(valkosipulin kynsiä, kuivattuja yrttejä, esim. oreganoa ja basilikaa)
suolaa maun mukaan

Sekoita aineet sauvasekoittimella tasaiseksi kastikkeeksi. Lisää öljyä, jos tuntuu kovin paksulta. Halutessasi voit vielä lisätä kokonaisia tai viipaloituja mustia oliiveja kastikkeen joukkoon.



Liota papuja 10-12 tuntia ja alkuidätä ne pitämällä kosteassa ja hämärässä saman verran. Idätys ei ole välttämätöntä, mutta nopeuttaa kypsymistä ja parantaa monien ravintoaineiden imeytymistä. Idätys käy helposti esim. jättämällä liotetut pavut siivilään siivilän levyisen muovikulhon tai vastaavan päälle. Sopiva kattilan kansi valon suojaksi. Papusiivilän voi päivän aikana käyttää kraanan alla jos ehtii. Itämisen vaatimaa kosteutta riittää tällöin enemmän. Tämä ei kuitenkaan ole välttämätöntä ja koko idätyksen voi siis jättää poiskin.

Keitä liotetut pavut. Keittoaika ilman idättämistä on noin tunti, idätetyillä n. 20 minuuttia. On jossain määrin makuasia, kuinka pehmeäksi pavut haluaa. (Allekirjoittaneella keittotulokseen vaikuttaa oleellisesti myös se, koska pavut muistaa ottaa hellalta.)  Lisää mahdollinen suola kesken keittämisen. Kaada kypsistä pavuista vesi pois ja huuhtele pavut kuumalla vedellä esim. siivilässä. Kaada pavut toiseen astiaan ja sekoita valitsemasi kastike joukkoon. Kattila kannattaa laittaa heti likoamaan. Anna papujen maustua muutama tunti tai seuraavaan päivään ennen syömistä. Sopii mm. grilliruuan kanssa tai vaikka leivän päälle.

Säädä seuraavalla kerralla papujen tai kastikkeen määrää, jos lopputulos on makuusi liian kastikkeinen tai liian kuiva.

2 kommenttia:

  1. Eka erä testattu! Likoamaan laittaessani kuvittelin että tähän punaiseen kastikkeeseen löytyy ainekset kaapista, vaan olikin pakko improvisoida ja meidän punainen kastike oli runsaasti aurinkokuivattua tomaattia, luomuvalkosipulia ja mustapippuria. Sekä oliiviöljyä... ja hyvää tuli vaikkei vielä kerenneet juuri maustuakaan, kun söin suoraan sekoituksen jälkeen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllättävät vajaukset kaapissa ovat monen hyvän reseptin takana. Varsinkin jos seuraavalla kerralla muistaa, mitä tuli sävellettyä.

      Poista