Härkäpapukeitto

Kuvan keitossa oli mukan myös raitajuurta. Punajuurikin kävisi,
mutta valmiin keiton väri olisi toinen.
2 dl härkäpapuja
2 sipulia
1 pieni purjo
(valkosipulia)
3 porkkanaa
pienehkö palsternakka
pieni pala lanttua
1 - 1,5 l pilkottua perunaa
(laakerinlehti)
2 rkl tomaattisosetta
1 tl Dijon-sinappia
3/4 dl ohraryynejä
1/2 rkl punaviinietikkaa
oreganoa
(timjamia)
mustapippuria
suolaa
vettä
persiljaa

Liota pavut ja idätä, mikäli haluat. Laita pavut kiehumaan niin, että ne reilusti peittyvät. Kaada hetken kiehumisen jälkeen vesi pois ja ota uusi tilalle, jos haluat kirkkaamman liemen. Lisää laakerin lehti, jos sitä käytät. Rouhi mustapoppuria sekaan. Lisää myös oreganoa (reilusti) ja muut yrtit, jos niistä pidät.  Lisää silputut sipulit ja purjo, kun pavut ovat hetken kiehuneet. Porkkanat ja palsternakka palsina sekä ohraryynit vähän myöhemmin. Tässä vaiheessa mukaan mahtuvat myös viinietikka, tomaattisose ja sinappi. Lisää vettä tarvittaessa sen mukaan, kuinka sakeaa soppaa haluat. Lisää perunakuutiot. Soppa on valmista, kun ne ovat kypsiä. Lopuksi vielä persiljaa päälle. Kokonaiskeittoaika on noin tunnin, jos papuja ei ole idätetty. Idätetyillä pavuilla vähemmän. Ohraryynit vaativat n. 35 minuutin keittämisen hieman riippuen siitä, kuinka pehmeiksi ne haluaa. Jos keittoa jää seuraavaan päivään, runsaasti kuitua sisältävät ryynit turpoavat vielä jälkikäteen. Lisää chiliä tai cayennepippuria, jos hieman ärhäkämpi maku on mieleen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti