Hamppudippi

Valkosipuli- ja perusdipillä ei ole kovin suurta ulkonäköeroa. Jos oma makuaisti on turtunut, lähiympäristö osannee kertoa kumpaa söit.
1 dl hampunsiemeniä (paahtaamattomia/paahdettuja)
vj. 1 dl vettä
1,5 - 2 dl öljyä
2 - 3 tl sinappijauhetta
n. 1 rkl viinietikkaa
suolaa

Sekoita (paahdetut) hampunsiemenet ja vesi. Rouhi sauvasekoittimella pitkään niin, että seos on mahdollisimman tasaista. Jätä kylmään turpoamaan vähintään puoleksi tunniksi. Pidempäänkin voi olla. Lisää sinappi ja viinietikka pöperöön ja kaada öljyä sekaan ohuena nauhana samalla vispilöiden. Mausta suolalla ja esim. pippurilla makusi mukaan. Sinappijauheen sijasta voi käyttää väkevää Dijon-tyyppistä sinappia. Säädä sinapin ja viinietikan määrää makusi mukaan.

Vaihtoehtomakuja saa esim. lisäämällä valmiiseen kastikkeeseen n. 2 tl paprikajauhetta ja 1 - 2 rkl tomaattipyreetä (ja ripauksen chiliä). Valkosipuliseen soosi syntyy laittamalla murskausvaiheessa mieleinen määrän valkosipulin kynsiä sauvasekoittimen armoille. Sinapin määrää voi tällöin hiukan vähentää, jotta valkosipulisuus paremmin erottuu. Mausteeksi käy myös vaikka raastettu piparjuuri.

Kasvisten sijaan voi tietysti dipata myös perunalastuja, jos ne tuntuvat sopivan ruokavalioon, makunystyröille tai vallitsevaan henkiseen tilaan paremmin. Dippaamisen lisäksi kastiketta voi kokeilla vaikka perunasalaattiin tai hampurilaisen väliin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti