Hamppu-karpalolimppu

Ohje on kehitelty kaljanmallaspussissa olevan reseptin pohjalta.

6 dl kotikaljan siivilöinnistä jäävää mäskiä tai 6 dl vettä ja 3 dl maltaita kiehautettuna
5 dl piimää
(1 - 2 nokaretta hapantaikinajuurta)
25 g hiivaa
suolaa (1- 2 tl)
1 dl siirappia
8 dl ruisjauhoja
2 dl talkkunajauhoja
12 dl hiivaleipäjauhoja (Jauhomäärä riippuu myös mäskin vetisyydestä, lopeta jauhojen lisäämien ajoissa, jos taikinta tuntuu kovin paksulta.)
3/4 dl öljy-voiseosta (tai vain jompaakumpaa, voita ei tarvitse sulattaa, huoneenlämpöinen käy)
1,5 dl hampunsiemeniä
200 g kuivattuja karpaloita

Taikina odottamassa leipomista. Tämä keko on suurempi kuin ohjeessa oleva määrä.
Sekoita kaljanmäski, piimä, hiiva, suola, ruisjauhot ja hapantaikina ja anna taikinan odotella tunnin tai muutaman. Leivän voi hyvin tehdä ilman taikinajuurta, mutta se tuo lisää aromeita erityisesti silloin, kun taikina saa nousta hitaasti (Ts. ainesosat ovat kylmiä. Jos olet juuri kiehauttanut maltaat ja sekoitat ne piimään on seos aika lämmintä ja taikina nousee melko nopeasti.)

Jos et mausta taikinajuurella, lisää loputkin aineet (talkkunajauho, hiivaleipäjauho, rasva) siemeniä ja marjoja lukuunottamatta ja vaivaa. Juurta käytettäessä lisää nämä edellä mainitut vasta taikinan odottelutauon jälkeen ja vaivaa. Lisää siemenet ja marjat vasta vaivaamisen loppuvaiheessa niin, että ne sekoittuvat tasaisesti taikinaan. Anna nousta n. tunnin. Aika riippuu ainesten ja huoneen lämpötilasta sekä leipurin muista kiireistä. Mehevämmän leivän saa, jos karpaloita liottaa etukäteen edes muutaman tunnin (kaljan mäskissä tai vedessä).

Talkkuna tuo leipään vivahteen savun makua. Riihiruisjauho (löytyy kaupan jauhohyllystä) ajaisi varmaan saman asia. Jos taas ei pidä savunmausta, voi talkkunan korvata hiivaleipäjauhoilla.
Nyt me tästä vielä vähän pullistumme ja sitten siirrymme kananmunalla
kiillotettuina uuniin lämmittelemään. Kiiltävän pinnan lisäksi kananmunakerros
pinnassa hidastaa valmiin leivän kuivahtamista

Pyörittele taikinasta kolme tai neljä limppua ja jätä nousemaan. Näkkää (pistele suom.huom.) nousseet leivät ja voitele ne kananmunalla. Paista 200 asteessa n. 40 minuuttia. Paistoaika riippuu limpun koosta. Kypsä leipä kumisee pohjaan koputettaessa. Taikina toimii hyvin myös ilman kuivattuja marjoja tai ne voi korvata rusinoilla tai pieneksi silputuilla kuivatuilla hedelmillä (esim. viikunoilla). Leivät voi paistaa myös leipävuoissa. Leipien lukumäärä riippuu tällöin tietysti vuuan koosta.

Limppu on hyvää tuoreena, mutta yleensä makeiden limppujen maku kehittyy, kun ne saavat pari päivää odotella viileässä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti