Siemenleipä rapisee hampaissa

Hampunsiemenleipä

2 isoa (n. 1 kg) tai kolme pienempää leipää

Ilta-askareet
5,5 dl vettä
reilu 1 dl hampunsiemeniä
1 1/4 dl pellavansiemeniä
kukkura 1 dl auringonkukansiemeniä
vj. 1 dl ruisjauhoja
2,5 rikottuja ohraryynejä (tai ruisrouhetta)
reilu 1/2 dl ruishapanjuurta
1/2 - 2 tl suolaa

Sekoita kaikki ainekset ja jätä likoamaan yön yli. Astiassa on oltava nousuvaraa, jotta hapanjuuri ei nosta taikinaa yli laitojen.Ruisrouhetta käytettäessä taikina happanee hiukan enemmän kuin ohraryyneillä.

Kokeilematon vinkki!! Korvaa ruisjauhot kaupanjauhohyllystä löytävällä "ruisleipäaineksella", jos käytettävissäsi ei ole taikinajuurta. Korvaa juuri n. rkl vettä ja 2 rkl ruisleipäainesjauhoa.

Aamuaskareet
Voitele 2-3 leipävuokaa.

2,5 dl vettä
5 1/2 dl ruisjauhoja
5 3/4 dl hiivaleipäjauhoja
25 - 50 g hiivaa, tarve riippuu juuren ominaisuuksista
reilu 1/2 dl siirappia

Lisää kaikki aineet iltaiseen seokseen ja vaivaa 20 minuuttia. Yleiskoneen muskeleilla ajan voi puolittaa. Taikina on aika kosteaa. Anna taikinan levätä puolisen tuntia ja vaivaa nopeasti ilmat pihalle. Toinen puolen tunnin tauko, jonka jälkeen sekoitellaan hiukan ilmaa pois ja kauhotaan taikina vuokiin nousemaan. Annetaan noista 1,5 - 2 tuntia. Mitä viileämpää, sitä pidempään. Myös hiivan määrä vaikuttaa nousuaikaan. Makua kertyy enemmän hitaassa nostatuksessa.

Laita uuni ajoissa lämpenemään 250 asteeseen. Laita uunin pohjalle tukeva pelti kuumentumaan mukana. Kaada pohjapellille vettä höyrystymään laitettuasi leivät uuniin ja laske lämpötila samantien 175 asteeseen. Paista n. 1-1,5 tuntia. Höyryt voi päästää pihalle vajaa puolen tunnin päästä (jos muistaa). Isommat leivät vaativat pidemmän ajan. Ota valmiit leivät uunista ja kaada pois vuoista. Jäähdytä mielellään ritilällä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti