Kyytönmaksapatee

1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
2 pientä/1 iso omena (hapahko)
120 g pekonia
2 dl kermaa
1 rkl timjamia
2 tl salviaa
700 g kyytönmaksaa
1 rkl öljyä
0,5 tl mustapippuria
1 tl suolaa
1 - 2 dl kuivaa/puolikuivaa sherryä tai omenamehua

Silppua sipuli, omena ja pekoni. Paista ne ja lisää kerma ja yrtit. Hauduta n. 5 minuuttia, kunnes sipuli ja omenat ovat pehmenneet. Kaada toiseen astiaan odottamaan.

Poista maksasta kalvo ja isoimmat suonet, jos niitä on osunut kohdalle. Paloittele n. 2 cm kuutioiksi. Lisää öljy pannulle ja ruskista maksapalat. Rouhi mustapippuria päälle ja kaada neste joukkoon. Hauduta n. kolme minuuttia. Kaada pekoniseoksen joukkoon ja soseuta sauvasekoittimella.

Lämmin seos on aika notkeaa, mutta se jähmettyy jäähtyessään. Kaada tarjoilukulhoon/kulhoihin ja koristele. Esim. karpaloilla/puolukoilla, timjamin tai salvian oksilla.

Voit myös vuorata kulhon kelmulla, asetella koristeet kuljon pohjalle ja reunoille ja sen jälkeen varovasti annostella massan koristeiden päälle niin, etteivät koristeet uppoudu maksaseoksen joukkoon. Jäähtyneen pateen voi kumota tarjoilulautaselle ja poistaa kelmun.

Pateen kaveriksi sopivat esim. pihlajahyytelö ja etikkasäilykkeet sekä keitetty peruna. Hyvää myös leivän päällä. Koristeltu annos on myös oiva ruokatuliainen/lahja, jos vastaanottaja pitää maksasta.

Jos määrä tuntuu suurelta osan voi pakastaa. Pakastus kuitenkin hiukan vetistyttää rakennetta. Pakastetta ei kannata myöskään säilyttää kuukausitolkulla, sillä rasvaisten aienosien maku ei pakastimessa kohene.

Osan, esim. 200 g, maksasta voi korvata kyytön jauhelihalla, jos haluaa miedomman makuista. Jauheliha ruskistetaan silloin yhdessä pekonin, sipulin ja omenan kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti