tiistai 6. helmikuuta 2018

Nurmi muttei Paavo

Nurmi etualalla, taustalla noin vuotta nuorempi Oleksi. Pojista ei meinannut saada kuvaa edestä päin. Turvat tuppasivat kääntymään juuri aidan taakse saapuneita lehmiä kohden, jolloin häntäpää osoitti kameraan. Valokuva nimensä mukaisesti tarvitsisi valoa, mutta sitä oli ilta-aikaan vähän heikosti tarjolla.
Teurasauton vierailusta huolimatta karjan pääluku kasvoi eilen, vaikkei poikimisia vielä ollutkaan ohjelmassa. Viime kesänä taloon tuli Oleksi hoitamaan ensi suven sulhasmiehen virkaa. Oleksin toistaiseksi nuoresta iästä johtuen pojalle oli kuitenkin suunniteltu virkaveljen hankkimista. Tämä valittu virkaveli karautti pihaan eilen - in cognito hevosautossa - pari hovirouvaa seuranaan. Nurmi tuli taloon. Nimi toivottavasti ei ole enne. Ainakin toivon, ettei Nurmi aiheuta talonväelle ylimääräistä kestävyysjuoksuharjoittelua.

Kaatunut puu. Edellisjakson puroprojektissa syntyneitä uusvanhoja mutkia voi ylittää näinkin, kun siltoja ei joka paikassa ole ja jää ei kanna. Kaveri selvisi kylmättä kylvyttä. Nurmi tarkastanee nämä maisemat, kun taas vihertää. Valkeuden ravintoarvo on turhan vähäinen.
Aakkosjärjestyksen hallitsevat voivat päätellä, että Nurmi on Oleksia vanhempaa vuosikertaa. Nuorison suhteen en tästä aakkosjärjestyksen tunnettuudesta ole enää varma, kun nykymaailmassa kuukle ja muu tekoäly niin usein hoitaa aakkospuolen on sitten kysymys puhelinluettelosta, kartan hakemistosta tai sanakirjasta.

Mainitut hovirouvat olivat kaksi toivottavasti kantavaa hiehoa hallin nykyasukkaiden sukukirjoa täydentämään. Matkan päätteeksi rouvat siirtyivät kaltaistensa seuraan ja Nurmi Oleksin kaveriksi hallin päädyn terassilliseen poikamiesboksiin. Oleksille hienoja käytöstapoja opettamassa ollut Nukku-Matti-härkä taas palautettiin suurempaan seurueeseen, jossa se laidunkaudenkin vietti.

Tulokkaiden sopeutumisen lisäksi viime päivinä on saanut seurata juoma-altaiden sopeutumista vallitsevaan säähän. Pakkasta on ollut ja sopeutumista edistää kummasti tarkoituksenmukainen lämmityskaapeli. Ihan täydellistä apua siitä ei kuitenkaan ole ollut, vaan suluutta on avustettu kiikuttamalla aamun aluksi pari kastelukannullista kuumaa vettä niukemmalla käytöllä oleviin altaisiin.

Sulana pysyminen vaatisi altaiden riittävää käyttöä, ts. juojia pitäisi olla enemmän, niiden pitäisi olla janoisempia tai altaita pitäisi olla vähemmän. Juomarien lukumäärää allasta kohden rajoittavat kuitenkin hyvinvointimääräykset. Pienikokoinen kyyttömamma ryyppää janonsa sammuttamiseen riittävät litrat aika nopsaan. Tällöin pääsee syntymään pitkiä juomataukoja, jolloin vesi ehtii jäätyä. Tätä ongelmaa ei syntyisi, jos pääluku koostuisi 600-700-kiloisista kymmeniä litroja päivässä lypsävistä ammattitaitoisista lypsylehmistä. Ne tarvitsevat oikeastikin umpikyyttöä enemmän juomapaikkoja, koska niillä menee altaalla pidempään, kun tankattavia litrojakin on moninkertainen määrä. Normille lienee kuitenkin yksinkertaisempaa laskea lehmiä kuin juomiseen käytettyä aikaa, jolloin vallitsevan todellisuuden ei ole annettu häiritä normin laatimista.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti