perjantai 17. marraskuuta 2017

Mansikan piilotus

Muhvi (vas.) ja Jakris aamulumella.
Lumi tulee ja menee. Yleensä tulee aamuksi, mutta päivän aikana toteaa kiireitä olevan muualla ja häipyy maisemista. Tämän seurauksena kura siirtyy saappaiden pintaan kaikkina vuorokau-denaikoina eikä poistu erikseen opastamatta. Sama suomeksi, pieni pakkanen olisi ihan kiva.
Rönsyt on leikattu pois ja työnnetty pois käytäviltä. Valmiina talvipeitteen asennukseen.

Talvipeite paikallaan. Asennuksesta vastasivat isäntä, emäntä, mummo, ukki ja myötätuuli. Kouluttamaton lapsityövoima ilmoitti asentavansa kyllä harsoja poudalla, mutta juuri tällä kertaa jättää osallistumisen väliin, koska sataa. Kaveri pysytteli siis yksin sisätiloissa. Hyvä sielläkin on jonkun olla valvomassa talon tapahtumia. Esimerkiksi sokeripurkki oli vuotanut asennuksen aikana.
Ensimmäisten lumien jälkeen ehdittiin peittelemään mansikkamaa talviharsoilla. Myöhäiset lajikkeet tekevät satonsa niin myöhään, että ne eivät ennen kylmyyksiä ehdi valmistautua näitten leveysasteiden talveen. Harson hinnoittelu taas oli sellainen, että vain neljäsosa mansikkamaan - sen myöhäisen Malwiinan - kokoista palasta ei kannattanut hommata. Peite leviteltiin koko pläntille. Harson hiirisuojauskin oli onnistunut kohtuullisesti. Kolmas kausi ja vain yksittäisiä pieniä reikiä oli havaittavissa. Mansikkamaata ympäröivän aidan langat laskettiin alas, mutta sähköä niihin ei talvella tarjoilla. Mansikat tuskin karkaisivat. Tähän aikaan vuodesta lankojen tarkoitus on pitää harson ikää lyhentävät peuran sorkat alueen ulkopuolella. Kesällä aidan taas on tarkoitus torjua mahdollisen sonnilauman ylijuoksun satoa alentava vaikutus. Muovin alla olevat kasteluletkutkin saattaisivat kärsiä laajojen kotieläinjoukkojen virheellisistä reittivalinnoista. Niitä nimittäin esiintyy joka vuosi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti